VMBiH i Vlada Srbije u nastavku o unapređenju privrednih odnosa

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srbije u nastavku današnje zajedničke sjednice razgovarali su o nastavku saradnje u oblasti infrastrukture kvaliteta.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 04.11.2015 13:07
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine i Vlada Republike Srbije u nastavku današnje zajedničke sjednice razgovarali su o nastavku saradnje u oblasti infrastrukture kvaliteta.

Naglašena je potreba unapređenja saradnja dvije zemlje u regionalnim projektima iz oblasti energetike, zaštite prirodne okoline, zaštite od prirodnih nepogoda i zajedničko apliciranje za grant sredstva unutar Investicijskog okvira za zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework-WBIF).

Kako je saopćeno iz Službe za informiranje Vijeća ministara, fokus će biti na jačanju institucionalne saradnje formiranjem većeg broja zajedničkih privrednih društava, kroz intenziviranje institucionalnih kontakata i kroz saradnju u oblasti promocije investicija i izvoza i privlačenja direktnih investicija.

Na prijedlog Ministarstva vanjskih poslova BiH, ministri dvije vlade razgovarali su o zaključivanju bilateralnih sporazuma o regionalnoj saradnji s državama koje su potpisale Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), s ciljem povećanja obima saradnje između tih država, u roku od dvije godine od stupanja na snagu SSP.

Na prijedlog ministrice bez portfelja zadužene za evropske integracije u Vladi Republike Srbije razgovarano je o implementaciji Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Srbije o saradnji u oblasti evropskih integracija.

Na sjednici je razgovarano o planiranju i realizaciji infrastrukturnih projekata sa Jedinstvenog pregleda infrastrukturnih projekata koji su od značaja za Bosnu i Hercegovinu i Republiku Srbiju, a koji se planiraju za finansiranje iz sredstava Evropske unije.

Vijeće ministara BiH i Vlada Srbije razgovarali su i o prekograničnoj saradnji između Bosne i Hercegovine i Srbije te je ukazano na potrebu izrade što većeg broja programa prekogranične saradnje koji bi se izrađivali po istoj metodologiji a kojima bi se povlačila veća finansijska sredstva.

(Fena)