Volkswagen otkrio greške na novih 800.000 vozila

Volkswagen je objavio u utorak da su "neobjašnjiva ispuštanja" ugljen-dioksida otkrivena na oko dodatnih 800.000 diesel automobila te kompanije, u vrijednosti oko 2 milijarde eura.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 04.11.2015 12:03
"Tokom internih ispitivanja otkrivena su neobjašnjiva zastranjivanjaa u pogledu nivoa CO2. Na osnovu dosadašnjih saznanja, oko 800.000 automobila Volkswagen je zahvaćeno tim problemom", navela je kompanija u saopštenju.

Volkswagen je već okaljan skandalom varanja na testovima količine izduvnih gasova za diesel vozila.  

Najveći svjetski proizvođač automobila priznao je 18. septembra da je u diesel vozila ugradio ilegalni softver kako bi zavarao američke nadzorne službe u pogledu stvarnog nivoa izduvnih gasova, izazvavši time najveću poslovnu krizu u istoriji.

Za sada Volkswagen, koji proizvodi automobile 12 različitih marki, procjenjuje rizike u privredi na oko 2 milijarde evra, nakon te nove afere. Kompanija insistira na činjenici da "sigurnost njenih automobila nije dovedena u pitanje".

Portparol kompanije je precizirao da su primijećene nepravilnosti u nivou ispuštanja CO2 diesel motora 1,4 litara, 1,6 litara i 2 litre na modelima VW, Škoda, Audi i Seat, kao i jednom benzinskom motoru.

(biznis.ba)