Cijena nafte ponovo iznad 49 dolara

Cijene nafte ponovo su u utorak prekoračile nivo od 49 dolara na međunarodnim tržištima budući da su ulagači iskoristili izostanak negativnih vijesti kao priliku za povratak na tržište.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 03.11.2015 18:13
Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 40 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 49,19 dolara. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 31 cent višoj cijeni, od 46,53 dolara.

Juče je tržišta pritisnuo podatak o rekordnoj ruskoj proizvodnji, dodatno pojačavši zabrinutost zbog prekomjernog smabdijevanja, a uteg su bili i slabiji izgledi kineske potražnje.

Danas su ulagači iskoristili izostanak negativnih vijesti da bi se vratili na tržište, tumači Bjarne Schieldrop iz SEB-a.

"Vrlo su raširene procjene da će se cijene nafte odlijepiti od niskih razina i krenuti uzlaznim smjerom i da će se proizvodnja u zemljama koje nisu članice Organizacije zemalja izvoznika nafte (OPEC) smanjiti pa neki samo traže priliku za kupovine", tumači Schieldrop. 

Analitičari ipak upozoravaju da se prekomjerno snabdijevanje neće bitno smanjiti očekivanim padom američke proizvodnje. Procjenjuje se da se trenutno proizvodi milion barela nafte dnevno više nego što je potrebno.

"Naše okvirne procjene navode na zaključak da će se prema našem scenariju odgađanja otvaranja novih bušotina (američka) proizvodnja u 2016. smanjiti za 35 hiljada barela dnevno ako se uzme u obzir aktualni broj bušotina. To je više no što smo procijenili prošle sedmice kada smo izračunali da bi se na godišnjoj razini proizvodnja trebala smanjiti za 20 hiljada barela dnevno", tumače u Goldman Sachsu.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe njegove nafte juče iznosila 44,01 dolar, što znači da je porasla 35 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja, prenose Nezavisne.

(biznis.ba)