Bill Gates ulaže 2 milijarde dolara u zelenu energiju

Osnivač "Microsofta" i najbogatiji čovjek na svijetu, Bill Gates, izjavio je da će uložiti dvije milijarde dolara sopstvenog novca u zelenu energiju, pozivajući svjetske milijardere da sličnim potezima pomognu da SAD do 2050. prestane da upotrebljava fosilna goriva.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 03.11.2015 17:59
"Privatni sektor je suviše sebičan i neefikasan da bi pronašao efektivne alternative fosilnim gorivima. Tu ne može da se napravi bogatstvo. Čak i ako imate novi izvor energije koji košta isto kao sadašnji i ne emituje štetne gasove, njegova budućnost je neizvjesna u poređenju sa oprobanim i već funkcionalnim metodama koje su preskočile sve regulatorne prepreke", kazao je Gejts u intervjuu za američki list Atlantik, koji prenosi britanski Independent.


Bez podizanja poreza na emisiju ugljen-dioksida (CO2) nema podsticaja za inovatore da pređu na zelenu energiju, dodao je on, ukazujući na to da problem mora biti riješen u bogatim zemljama.

"Kina, SAD i Evropa treba da riješe problem emisije CO2, a kada ga riješe nadamo se da će zelena energija postati dovoljno povoljna i za ostale zemlje", kazao je Gates.

Posljednjih godina Kina prednjači u odnosu na SAD i EU u zelenim investicijama, iako je i dalje najveći svjetski zagađivač na polju fosilnih goriva. Od 2000. do 2012. proizvodnja solarne energije u Kini porasla je sa 3.000 na 21.000 megavata, a između 2012. i 2013. porasla je 67 odsto. Prošle godine, emisija CO2 smanjena je za jedan odsto.

U Njemačkoj je emisija gasova sa efektom staklene bašte na najnižem nivou od 1990, a u Britaniji je u posljednjih pet godina smanjena 13,35 odsto.

(biznis.ba)