FENA predstavila novi identitet

Nakon što je danas u Sarajevu prezentiran novi vizuelni identitet web portala i editora Federalne novinske agencije (Fena) medijski profesionalci i predstavnici izvršne vlasti naglasili su važnost ove agencije i njenog objektivnog izvještavanja.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 03.11.2015 15:56
Predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara ocijenio je da Fena ima izuzetan značaj za ovaj entitet i cijelu državu, naglašavajući da ova novinska agencija kvalitetno obavlja svoj posao. Izrazio je uvjerenje da će uz pomoć institucija vlasti Federacije BiH Fena ostvariti još veći napredak uz uvođenje novih medija.

- Vjerujem da će putem novog portala Fene sve informacije koje radi izvršna vlast u Federaciji biti još dostupnije svakom građaninu BiH - zaključio je Čavara.

Potpredsjednica FBiH Melika Mahmutbegović čestitala je Feni na dosadašnjem radu i njenom profesionalnom i objektivnom izvještavanju, ocjenjujući da je Fena primjer profesionalnosti u medijskom svijetu.

- S druge strane, čestitam Feni što prati tehnološke tokove i uvodi nove načine informiranja da bi bili prisutni ne samo u ovom prostoru nego i širom naše regije. Moje čestitke na dosadašnjem radu i na svemu što radite za budućnost Fene - kazala je Mahmutbegović.

Federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić je za Fenu i njen dosadašnji rad imao samo riječi hvale, naglašavajući da je ova agencija nepristrasna u informiranju što se rijetko može naći u medijskom prostoru te je poželio da Fena i dalje nastavi tako izvještavati i povećavati broj korisnika.

Ministar pravde FBiH Mato Jozić, koji je također prisustvovao današnjoj prezentaciji novog vizuelnog identiteta Fene, izrazio je zadovoljstvo načinom na koji Agencija prati rad ovog ministarstva pred kojim je veliki posao i donošenje seta zakona iz Reformske agende.

- Trebamo mnogo toga uraditi u približavanju Evropskoj uniji i ispunjavanju obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te se nadam da će Fena biti partner u informiranju građana o svemu onome što radi Ministarstvo - kazao je Jozić.

Vlasnik i direktor magazina "Start" Dario Novalić je istakao da vrlo često koristi informacije koje plasira Fena, posebno zbog neovisnosti u izvještavanju, što je danas veoma teško postići. Zbog toga, kaže, i preporučuje korištenje Feninog servisa vijesti.

- Do sada nisam naišao na "obojenu" informaciju, nego jedino i isključivo na informaciju. Na čistu, jasnu novinarsku formu koja odgovara na pet novinarskih pitanja - ističe Novalić.

Novi vizeuleni identitet je za Novalića otvaranje Fene prema građanima i svima koji nisu profesionalci, ali žele tačno i na vrijeme biti informirani. Izrazio je nadu da će uskoro biti pokrenut i videoservis da bi korisnici imali u istom trenutku informaciju, fotografiju i videoklip.

Direktor magazina "Banke & biznis u BiH" Jasmin Maričić je kazao da i ovaj magazin korist Fenu kao osnovu za informacije iz ekonomskog sektora te je pozvao da se u budućem izvještavanju posveti više pažnje izvještavanju iz oblasti ekonomije i privrede, a posebno finansijskog i bankarskog sektora kako bi Fena time privukla veći broj korisnika.

Društvena analitičarka i stručna saradnica Predstavništva Fondacije Konrad Adenauer u BiH Ivana Marić smatra da je dobro što u Federaciji BiH postoji agencija koja prezentira veliki broj objektivnih informacija.

- Fena je agencija koja je izgradila takav imidž da je jedna od vodećih agencija od koje brojni mediji prenose informacije. Novi vizeuleni identitet doprinijet će razvoju Fene i pokazuje koliko ta agencija prati nove trendove - zaključila je Marić.

Kako je danas najavljeno, Fena će uskoro uspostaviti audiovijesti za slijepe i slabovidne osobe, kao i videoservis da bi u potpunosti bila opremljena alatima savremenih medijskih komunikacijskih modela.

(Fena)