Pad cijena čelika u svijetu ugrožava željezaru u Zenici

Smanjenje cijena čeličnih proizvoda na svjetskom tržištu, nakon augustovskog pada na berzama, poremetilo je evropsko poslovanje najvećeg svjetskog proizvođača, koncerna ArcelorMittal, koji i na području Bosne i Hercegovine ima svoje proizvodne kapacitete.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 03.11.2015 12:49
U Zenici je Sindikat ArcelorMittala uspio privremeno spriječiti provođenje odluke Uprave kompanije o slanju radnika na takozvano čekanje  zbog teškoća u poslovanju.

Prema izvoru uglednog "American Metal Markeat" nakon augustovskog skoka cijene čelika na rekordnih 1.200 dolara, koja je pratila evropsko i američko tržište, došlo je do značajnog pada cijena čelika, koja se već polovinom augusta zaustavila na američkoj cijeni od 505 dolara po toni, evropska cijena je 15. augusta bila 428 dolara, a kineska svega 269 dolara po toni. U samo osam dana augusta cijena čelika u svijetu pala je za 450 dolara "kineske ponude", a na evropskom tržištu čak za rekordnih 770 dolara. Puno jeftiniji kineski čelik i danas, nakon dva i po mjeseca od "rušenja svjetskih cijena", ugrožava ponude otvorenog evropskog tržišta, koje će teško ostati u biznisu sa svim dosadašnjim relacijama.


Bosanskohercegovačke kompanije, koje posluju u lancu ArcelorMittala, već sada imaju nagovještaje o gomilanju problema u radu, što bi se moglo i više zakomplikovati u narednih nekoliko mjeseci ukoliko se ne promijene odnosi berzanskih cijena u svijetu.


U Zenici i Prijedoru već se razmišlja o smanjenju broja izvršilaca na nekim poslovima u tehnološkom lancu, jer se "ne isplati proizvoditi i stvarati gubitak". Generalni direktor AMZ već je 26.oktobra donio odluku o „uvođenju privremenog prekida rada u novembru 2015.godine zbog zastoja u proizvodnji, smanjenja obima proizvodnje, smanjenja obima posla u administrativnim i proizvodnim departmanima, odnosno reorganizacije i tehničko-tehnoloških unapređenja u ArcelorMittal Zenica d.o.o.“.


Čelnici Sindikalne organizacije ArcelorMittala Zenica već su imali nekoliko sastanaka s menadžmentom kompanije i, kako ističe predsjednik Zuhdija Kapetanović, "suprotstavili su se najavljenom slanju radnika na čekanju".

- Znamo da su problemi veliki i da se ne mogu riješiti preko noći, ali ne pristajemo na čekanje. Naš je prijedlog da se iskoriste sve druge alternative za zaštitu radnika, da se iskoriste svi godišnji odmori u kompaniji, da se radnici angažuju za poslove koje izvode eksterne firme i za ostale potreba kompanije. Treba znati da od ove kompanije direktno i indirektno živi oko 50.000 zaposlenih i da država naplaćuje puno novca od poreza i taksi, tako da je ovo puno širi problem nego što izgleda u prvi tren", rekao  je Zuhdija Kapetanović, predsjednik Sindikata AMZ.

Na početku proteklog mjeseca ArcelorMittal Zenica je imao 2.430 zaposlenih, i u sindikatu ove kompanije ističu da ne bi trebalo da se ovaj broj smanjuje, iako su svjesni da im je najveći problem nelojalna konkurencija kineske robe i cijene na tržištu čeličnih proizvoda. Sindikat sada zagovara i početak pregovora s Upravom u vezi s usaglašavanjem novog kolektivnog ugovora u skladu s odredbama novog Zakona o radu FBiH.

(Fena)