Slovenija: Prvo isplata štednje Hrvatskoj pa onda BiH

Slovenačko ministarstvo finansija u ponedjeljak je u više dnevnih listova u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini objavilo poziv deviznim štedišama Ljubljanske banke da od 1. decembra počnu ulagati podneske za povrat stare devizne štednje koja im nije bila dostupna od raspada nekadašnje SFRJ, a hrvatski štediše po svemu sudeći prve će doći na red za isplatu.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 03.11.2015 10:07
Zahtjevi za povrat štednje primat će se od 1. decembra ove do 31. decembra 2017. godine. Riječ je o sredstvima koje je Slovenija dužna vratiti prema lanjskoj presudi Evropskog suda za ljudska prava u Strasbourgu. Ta zemlja je ove godine prihvatila zakon kojim je implementirala presudu Evropskog suda, po kojoj je odgovorna za isplatu nepodmirenih štediša državne Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH.

Računa se da ih je u Hrvatskoj oko 130.000 i da će povrat njihovih sredstava ići brže jer će se verifikacija zahtjeva štediša nekadašnje Ljubljanske banke Sarajevo, kako upozorava slovensko ministarstvo finansija, početi provoditi tek nakon dobijanja kompletne dokumentacije te banke od vlasti u BiH, o čemu se još uvijek vode pregovori.

Na zaprimanju zahtjeva štediša radiće 30-ak službenika koji su za tu zadaću posebno zaposleni. Računa se da će prvi štediše biti podmireni u drugom kvartalu sljedeće godine. Rok za donošenje rješenja je tri mjeseca od podnošenja potpune dokumentacije pojedinog štediše. Ukoliko se on složi s informativnim izračunom koji mu bude poslan i ne odluči se za dodatni upravni postupak, sredstva bi mu na osobni račun bila uplaćena u roku od 30 dana, navodi ministarstvo finansija.

Slovenska vlada ocjenjuje da će za podmirenja svih štediša Ljubljanske banke izvan Slovenije biti potrebno ukupno 385 miliona eura, te da će se na okončanje spora sa Slovenijom odlučiti i oko 8000 štediša Ljubljanske banke čijih 160 tužbi je još u postupku pred sudom za ljudska prava u Strasbourgu.

(biznis.ba)