Brajlović investirao 700.000 KM u novu tehnologiju sušenja

Mesna industrija Brajlović investirala je 700.000 KM u savremenu tehnologiju sušenja trajnih fermentiranih artikala, gdje se sušenje odvija kroz hladno dimljenje i zrenje u komorama sa potpuno kontrolisanim uslovima, kaže se u saopštenju ove firme.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 03.11.2015 09:28
Kako je navedeno, prednosti hladnog dimljenja i zrenja u odnosu na tradicionalno sušenje ogledaju se u poboljšanju kvaliteta proizvoda kao i standardizacije kvaliteta. Ovim postupkom se isključuju vanjski faktori, tj. vlaga i temperatura kao ključni elementi u proizvodnji fermentisanih kobasica. Također, kako je navedeno, na ovaj način se kontroliše količina i sastav samog dima u proizvodu, kao i standardizacija kaliranja proizvoda.

Brajlović je dugogodišnji bh. lider u proizvodnji i prodaji sudžuka, sa porodičnom tradicijom u mesarstvu od 1945 godine. Sa svojim suhomesnatim asortimanom prisutni su i u zemljama okruženja kao što su Makedonija, Srbija i Crna Gora. Da bi zadržali lidersku poziciju implementirali su savremenu tehnologiju i time napravili novi iskorak u vlastitom procesu proizvodnje.

(brajlovic)