Pelješkog mosta nema u Strategiji EU

Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine pozdravlja usvajanje strategije Evropske unije za jadransko-jonsku regiju, a koju je usvojio Evropski parlament 28. oktobra.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 01.11.2015 15:54
Usvojeni dokument ima veliki značaj i za našu državu jer ističe važnost izgradnje jadransko-jonske autoceste, povezivanja zemalja članica EU sa zemljama nečlanicama, razvijanje energetske mreže. Nasuprot novinskim navodima da strategija izričito podržava izgradnju pelješkog mosta, usvojeni dokument ni na jednom mjestu ne spominje ovaj projekat, navodi se u saopštenju Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Nadalje u saopštenju Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine naglašava da gradnji mosta treba prethoditi bilateralni sporazum između BiH i Republike Hrvatske kojim bi se našoj zemlji osigurao slobodan pristup međunarodnim vodama, u skladu sa UN konvencijom o pravu mora. Hrvatska strana još uvijek nije dostavila imena članova zajedničke komisije koji bi trebali razmatrati ovo pitanje, i pored urgencija koje je ministarstvo poslalo.

Također, ministarstvo napominje da Bosna i Hercegovina nije učestvovala na izradi studije uticaja na okoliš što je morao biti slučaj s obzirom da se radi o velikom građevinskom projektu u neposrednoj blizini teritorije Bosne i Hercegovine, a što je predviđeno UN-ovom „Espoo konvencijom“.

O svim ovim problemima Ministarstvo će informisati Vijeće ministara, te predložiti da se ova otvorena pitanja razmotre na najvišem nivou između dvije države u što skorijem vremenu, kaže se na kraju saopštenja.

(Fena)