Radnici Farmlanda štrajkuju i traže novac

Dio radnika Govedarske farme „Farmland“ a.d. Nova Topola ne odustaju od štrajka sve dok im se ne isplate zarade koje kasne već nekoliko mjeseci.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 01.11.2015 14:44
Protekla četiri dana i noći štrajkovali su ispred kapije ove firme kod Gradiške. Iako na granici strpljenja i razočarani, spremni su i za proteste ispred zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci, ukoliko, kako kažu, uprava farme ne riješi njihove materijalne probleme.

Menadžmet tvrdi da su u petak isplatili jednu plaću, a da za ostala dugovanja nemaju novca dok ne naplate potraživanja. Radnici međutim tvrde da im „Farmland“ duguje i potraživanja iz ranijeg perioda, nakon preuzimanja PIK-a „Mladen Stojanović“.

U RS se često može čuti da „Farmland“ ima privilegovan položaj, jer su dobijali milionske poticaje i desetine miliona povoljnih kredita od Investiciono-razvojne banke RS. Istovremeno, i Glavna služba za reviziju javnog sektora RS-a upozorila je u 2014.godini Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS da je izdalo garanciju kojom se obavezuje da će Garantnom fondu RS, u slučaju nastupanja dospjelih, a neizmirenih obaveza firme „Farmland“ a.d. Nova Topola (nastalih po osnovu Ugovora o zajmu za poljoprivredu, odobrenog od strane Investiciono-razvojne banke RS firmi „Farmland“ a.d.) vršiti prijenos sredstava za poticaj razvoja poljoprivrede i sela, na koja „Farmland“ a.d. ostvari pravo.

Izdavanje garancije od strane Ministarstva nije u skladu sa Zakonom o zaduživanju, dugu i garancijama RS.

(Fena)