Od 01.12. 2015. u Sloveniji počinje verifikacija bh. štediša

Predsjednica Upravnog odbora Udruženja za zaštitu deviznih štediša u BiH Amila Omersoftić danas je na konferenciji za novinare u Sarajevu kazala da devizne štediše Ljubljanske banke trebaju od 1. decembra početi podnositi zahtjeve za povrat štednje.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 01.11.2015 14:21
Navela je da je u petak ministar finansija Republike Slovenije objavio u službenom glasniku Slovenije, te na internetskim stranicama slovenskog ministarstva finansija javni poziv za verifikaciju potraživanja uz formulare koje štediša mora popuniti kod podnošenja zahtjeva, kao i obrazloženje koji se dokumenti trebaju priložiti uz zahtjev.

Omersoftić je kazala da su formulari na slovenskom jeziku, te da nisu komplikovani, kao i da je Udruženje spremno pomoći štedišama pri njihovom popunjavanju.

- Svi moraju i trebaju od 1. decembra slati ove zahtjeve u Sloveniju na navedenu adresu u javnom pozivu i naš prijedlog je da to slanje bude sa povratnicom da bi bili sigurni da je pošta stigla. Potrebna je ovjerena kopija knjižice, da li je vršena isplata u humanitarne svrhe nakon 1991. godine i to su podaci koje treba dati upravitelj Skrbništva dokumentacije Ljubljanske banke koji do danas to nije htio, ali se nadam da ćemo sada moći dobiti tu dokumentaciju. Pravo na potraživanje imaju i nasljednici – kazala je Omersoftić.

Presudom u slučaju "Ališić i drugi protiv Slovenije" Evropski sud u Strasbourgu je 2014. ustvrdio da je štedišama nekadašnje Ljubljanske banke u Hrvatskoj i BiH prekršeno ljudsko pravo raspolaganja imovinom i pravo na efikasnu pravnu zaštitu jer nisu mogli do svoje štednje.

Sloveniji je naređeno donošenje zakonskih mjera kako bi se štediše Ljubljanske banke iz Hrvatske i BiH doveli u isti položaj sa slovenskim štedišama kojima je stara štednja isplaćena u ratama još prije dvadeset godina. Omersoftić je istakla da zahtjev za verifikaciju, nije zahtjev za izvršenje presude.  

- Zbog toga predlažem štedišama da mi uz sve to dostavimo dokument, odnosno  zahtjev za izvršenje presude  u kome ćemo dati tačnu izjavu šta potražujemo i koliko, zatim dajemo zvaničnu izjavu da naša devizna sredstva nisu utrošena u privatizaciji, izračunamo kamatu i sve to  zajedno predajemo  - kazala je Omersoftić.

Izvršenje presude za štediše iz BiH uslovljeno je, kako je kazala Omersoftić, potpisivanjem memoranduma između Vijeća ministara BiH i Vlade Slovenije što nije postignuto do sada.

"U zakonu je pisalo da memorandum postoji, ali mi smo otkrili da on ne postoji. Slovenci su rekli da će potpisati memorandum do sada, ali njega nema do danas. Vijeće ministara BiH na sjednici 15. oktobra o ovom pitanju donijelo je odluku o formiranju radne grupe. Suština je da nas niko od te radne grupe nije kontaktirao i pitao šta nama treba pomoći - kazala je Omersoftić.

Isplate štedišama se očekuju tri mjeseca od datuma priznanja verifikacije, istakla je Omersoftić dodajući da u BiH oko 130 hiljada štediša potražuje oko 250 miliona eura.

(Fena)