Slovenija će do 2020. dobiti 3,2 milijarde od EU

U razdoblju do 2020. Slovenija ima mogućnost povlačenja ukupno 3,255 milijardi eura iz evropskih fondova, što je gotovo 900 miliona manje od prethodnog sedmogodišnjeg razdoblja.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 01.11.2015 10:59
To će se, po ocjenama vlade, najviše odraziti na smanjenje investicija u putnu infrastrukturu, ali se računa da bi Slovenija za tu namjenu mogla dobiti veća sredstva iz novog tzv. Junckerova fonda za poticaj investicija i privrednog rasta.

Procjenjuje se da će do 2020. Slovenija od raspoloživih sredstava za infrastrukturu gotovo 320 miliona eura namijeniti za modernizaciju i obnovu željezničke infrastrukture, a nešto više od 100 miliona za ceste, među ostalim i za autocestu do graničnog prelaza Macelj/Gruškovje, koja bi trebala koštati 63 miliona.

Za projekte u istočnoj, manje razvijenoj regiji, predviđeno je oko 1,2 milijardi eura, a za razvijeniju zapadnu regiju nešto manje od 850 miliona, dok će se ostatak sredstava koristiti za zajedničke projekte.

Najviše sredstava, oko 1,3 milijardi eura, Slovenija namjerava iskoristiti iz fonda za regionalni razvitak kako bi smanjila razvojni zaostatak za prosjekom EU-a i razlike među urbanim i ruralnim krajevima u državi.

Za projekte održivog razvoja namijenjeno je više od 900 miliona eura iz kohezijskog fonda, dok bi iz europskog socijalnog fonda trebalo biti iskorišteno više od 700 miliona eura, najviše za podršku zapošljavanju.

(Fena)