BiH i Koreja - 20 godina diplomatskih odnosa

Dvadesetogodišnjica uspostave diplomatskih odnosa Bosne i Hercegovine i Republike Koreje obilježena je večeras koncertom u Narodnom pozorištu u Sarajevu pod nazivom „Veče kulture Koreje“.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 01.11.2015 10:44
Ministarstva vanjskih poslova dviju zemalja organizatori su koncerta koji se sastojao od tačaka koreanske pop muzike i plesa, a pokrovitelj je bilo Predsjedništvo Bosne i Hercegovine.

Nastupili su muzička grupa Coreyah i svjetski poznate plesne grupe Gamblerz Crew, Animation Crew i Rolling Hands kao jedinstveni plesni ansambl "Poeple on the Stage“ izvodeći neke od njihovih najuspješnijih tačaka.

Na početku svečanosti, uime Ministarstva vanjskih poslova Republike Koreje je ambasador te zemlje u BiH sa sjedištem u Zagrebu Hyung-won Suh podsjetio zvanice na dosadašnje prijateljske odnose i dobru suradnju dviju zemalja te naglasio da postoje veliki potencijali za njeno unapređenje.

- Koreanska ambasada ulaže sve napore za iskorišćavanje velikih potencijala za daljnji razvoj bilateralnih odnosa - kazao je.

Dvije zemlje razmjenjuju političku podršku na međunarondoj sceni, dodao je ambasador i podsjetio da je Vlada njegove zemlje pružila dosad snažnu podršku i finansijsku potporu Bosni i Hercegovini.

- Na ekonomskom planu je izražena potreba za unapređenjem međusobnih trgovinskih veza i investiranja - kazao je  Hyung-won Suh.

Pošto zemlje zapadnog Balkana, a time i Bosna i Hercegovina, postaju sve popularnija turistička destinacija za Koreance, on je uvjeren da će i to uticati na bolji razvoj ekonomskih veza.

Koreanski umjetnici zadnjih godina učestvuju na festivalu "Sarajevska zima", naglasio je također govoreći o kulturnoj razmjeni dviju zemalja.

Uime Ministarstva vanjskih poslova BiH zvanice je pozdravio Predrag Đokić, šef kabineta ministra vanjskih poslova BiH, naglasivši također dobru dosadašnju suradnju dviju zemalja i visok nivo međusobnog povjerenja u proteklih 20 godina.

- Bilateralni i politički odnosi su bez otvorenih pitanja, a Bosna i Hrecegovina će učiniti sve za nastavak dobrih odnosa, posebno za unapređenje ekonomskih relacija - poručio je Đokić.

I on je dodao da postoje značajne neiskorištene mogućnosti za unapređenje bilateralnih veza.

Bosna i Hercegovina i Republika Koreja postigle su sporazum o uspostavi dipomatskih odnosa u decembru 1995. godine.

(Fena)