Kina: Dionice dječije opreme skočile, a kondoma pale

Ublažavanje ograničenja u planiranju porodice u Kini kojim će se dopustiti svim parovima da imaju dvoje djece, pogodnosti će osjetiti oko 100 miliona porodica, rekao je u petak jedan profesor službenim novinama China Daily.

Nakon decenije stroge politike jednog djeteta vladajuća Komunistička partija rekla je u četvrtak da će Kina dopustiti svim porodicama mogućnost da imaju dvoje djece.

Zbog ove odluke na kineskim berzama značajno su skočile vrijednosti proizvođača dječje opreme, ali proizvođači kondoma ovu vijest nisu dočekali s velikim oduševljenjem jer je vrijednost njihovih dionica značajno pala. Riječ je o dionicama japanske tvrke Okamoto Industries Inc., čiji su kondomi najpopularniji u Kini. Vrijednost njihovih dionica u Tokiju pala je za čak 10 posto.

Direktor šangajskog Disneylanda pozdravio je u petak ukidanje politike jednog djeteta u Kini ocijenivši da je stigla u pravi čas.

 "Ta je odluka uslijedila u pravi trenutak. Očito, djeca su važna za Disney", kazao je Robert Iger na konferenciji za novinare izazivajući smijeh. Izgradnja šangajskog Disneya započela je 2011. i park se trebao otvoriti ove godine, no to je odgođeno za 2016.

(Fena)