Banovići: Priprema investicije od 405 miliona eura

U Rudniku mrkog uglja (RMU) u Banovićima u posljednje vrijeme sve je u funkciji priprema za početak izgradnje Termoelektrane (TE) Banovići blok 1-350 MW.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 30.10.2015 17:41
- Ovaj projekt spada među veće energetske projekte u Federaciji BiH i uz blok 7 (450 MW) TE "Tuzla" i blok u TE "Kakanj" koji se namjerava graditi, predstavljat će okosnicu energetske stabilnosti Federacije BiH i države BiH - izjavio je za Fenu generalni direktor RMU "Banovići" d.d. Banovići Munever Čergić.  

Za rudnik Banovići, kako je dodao, to znači da će u narednih 40 godina imati osiguran plasman uglja, a rudari uredne plaće.

Čergić je podsjetio da je jučer Dom naroda, a prekjučer Predstavnički dom Federalnog parlamenta prihvatio informaciju o aktivnostima na izboru strateškog partnera za finansiranje i izgradnju TE "Banovići" uz popratni akt Sporazum o strateškoj saradnji između RMU "Banovići" d.d. Banovići i kineske kompanije Dongfang Electric Corporation. Radi se o nastavku procesa koji prate Vlada FBiH, Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije i Parlament FBiH.

Naglasio je da u ovom procesu svi resursi ostaju u vlasništvu države. -  Voda, ugalj, termoelektrana sve ostaje u vlasništvu Federacije BiH, odnosno rudnika – kazao je  Čergić.

Procijenjena vrijednost novog energetskog projekta je 405,3 miliona eura. Prema predviđenim procedurama, Čergić očekuje da će do kraja ove i u prvim mjesecima naredne godine imati potpisane ugovore s izvođačima i bankom, a u periodu od šestog do devetog mjeseca naredne godine bi trebao biti položen  temeljac.

Završetak radova i puštanje u rad Termoelektrane u Banovićima predviđeno je do kraja 2019. godine. Prema dokumentaciji, Termoelektrana će zadovoljiti sve smjernice EU iz oblasti ekologije.

(Fena)