Građani BiH u bankama drže 9,62 milijarde KM

Prema podacima Centralne banke Bosne i Hercegovine (CBBiH), ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH na kraju septembra ove godine iznosili su 9,62 milijarde KM, što je najveći zabilježeni iznos depozita do sada.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 30.10.2015 10:33
U ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće, od 60 posto.

Kako je saopćeno iz Centralne banke BiH, stanovništvo u BiH kontinuirano nalazi način da poveća svoje depozite unatoč činjenici da plaće i druga primanja ne bilježe značajno povećanje.  Tako u poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine depoziti su porasli za čak 719 miliona KM ili 8,1 posto.

Ako se uporede depoziti stanovništva sa stanjem na kraju decembra 2008. godine, tj. od trenutka početka globalne krize, uočava se konstantan porast na godišnjem nivou u rasponu od osam do 15 posto, što je rezultiralo kumulativnim porastom depozita za 4,41 milijardu KM ili 84,8 posto.

Ovo je pokazatelj uspostavljenog povjerenja u bankarski sektor i njegovu stabilnost, te je rezultat i postojanja sistema osiguranih depozita koji je uspješno testiran u protekloj godini, čime se pruža adekvatna  zaštita štediša.

Međutim, posmatrano po ročnim vrstama depozita postoje značajne razlike u tempu rasta.

Najbrže rastu depoziti po viđenju, koji su u poređenju sa stanjem na kraju septembra 2014. godine porasli za 18,2 posto (odnosno 338 miliona KM), zatim transakcijski računi bilježe porast od 12,7 posto (odnosno 228 miliona KM). Oročeni i štedni depoziti rastu manjim intenzitetom i na godišnjem nivou su imali porast od tri posto (odnosno 153 miliona KM).

Oročeni i štedni depoziti u septembru 2015. godine iznose 5,40 milijardi KM, a što predstavlja 56 posto ukupnih depozita stanovništva, dok transakcioni računi i depoziti po viđenju čine 4,22 milijarde KM i imaju učešće od 44 posto.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u KM valuti iznose 3,98 milijardi KM ili 41,3 posto ukupnih depozita stanovništva, depoziti u euro valuti iznose 5,12 milijardi KM ili 53,2 posto, a depoziti u ostalim stranim valutama oko 527 miliona KM ili 5,5 posto, saopćeno je iz Centralne banke BiH.

(Fena)