Kineski bambus - simbol snage i istrajnosti

Da li ste čuli za biljku Kineski bambus i šta ona simbolično predstavlja? To je biljka koja simbolizira snagu i istrajnost, tj. dugoročno i strpljivo ulaganje truda u kreiranje odnosa sa samim sobom i sa drugim osobama koji na kraju rezultiraju uspjehom.

Kada se posadi ova čudesna biljka, prve četiri godine na površini zemlje ne može se primjetiti nikakav pomak osim tankog izdanka biljke. Čak se može pomisliti da sadnja nije uspjela. Ipak za svo to vrijeme biljka raste ispod površine gdje pušta veliko i vlakanasto korjenje koje se širi i jača te prodire duboko u zemlju. Nakon što je biljka pustila duboko i čvrsto korjenje, u petoj godini naraste oko 35 metara.

Mnogo toga je u našim životima slično kineskom bambusu. Ulažemo trud i vrijeme, ideje, snagu, ljubav, ali ponekad se dugo vremena ne vidi nikakav rezultat pa to nas često obeshrabri. Međutim, filozofija Kineskog bambusa govori ako budemo strpljivi i pravilno puštali korjenje na kraju će doći rezultat koji će nas iznenaditi.

Ne treba nikada odustati! Potrebno je konstantno raditi na sebi i usvajati pozitivne promjene koje će utjecati i na mjenjanje ljudi oko nas. U poslu, a posebno u stvaranju firme ili radu na dugoročnim procesima, izuzetno je važno imati jasnu viziju te biti strpljiv i istrajan kako bi na kraju došao rezultat.

(kupujmodomace.ba)