Nuhić: Tuzlu ekonomski približiti Turskoj

Stvaranje uslova i mogućnosti za kvalitetniju privrednu saradnju Tuzlanskog kantona i Republike Turske, bila je tema današnje posjete novoimenovanog generalnog konzula BiH u Turskoj Begana Nuhića Kantonalnoj privrednoj komori Tuzla (KPKT).

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 28.10.2015 19:48
Nuhić je ocijenio da je Republika Turska od posebnog strateškog značaja za BiH i zemlja s kojom BiH ima najveći broj bilateralnih sporazuma. Naglasio je da je obaveza konzulata na čijem je čelu, osim konzularnih poslova, i ekonomska diplomatija, te da nastoje veliko tursko tržište približiti privredi BiH, a tako i privredi TK-a. Kazao je također da trenutno prednjači izvoz ulja iz BiH za Tursku.

Direktor KPKT Nedret Kikanović ističe da je posjeta generalnog konzula BiH u Turskoj izuzetno značajna za Komoru, jer se nastoji uspostaviti direktna saradnja KPKT i konzulata u Istanbulu.Tako će biti servisirani svi potencijalni upiti za poslove privrede TK-a, s ciljem uvezivanja privrede ovog kantona s potencijalnim investitorima i partnerima iz Republike Turske.

(Fena)