Perzijski zaljev: Do kraja vijeka vrućine 75 stepeni

Do 2100. godine dijelovi Katara, Saudijske Arabije, Bahreina, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Omana imaće takvu kombinaciju temperature i vlage da je ljudsko tijelo neće moći izdržati.

Čak i ako nivo ugljenog dioksida, odnosno nivo globalnog zagrijavanja, ostanu na sadašnjoj razini, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature Climate Change.

Zemlje Perzijskog zaljeva pogodiće takvi valovi vrućine kakvi na Zemlji nisu zabilježeni otkada na njoj žive ljudi, piše Independent. Najmanje šest sati tokom dana temperature će biti 74 i 75 stepeni Celzijusa, uzimajući u obzir i veliku vlagu. To je toliko vruće da se ljudsko tijelo ne može znojenjem boriti sa takvim toplotnim uvjetima.

„U sauni u kojoj je realno oko 35 stepeni možete izdržati neko vrijeme, ali ne dugo, upravo zbog velike vlage. Sad zamislite da šest sati, u sredini dana, imate upravo takvu saunu", kaže koautor studije Elfatih Elthir. Dodao je kako je sve to zastrašujuće jer će ljudi stvarno masovno umirati od vrućine.

Takvi super-valovi vrućine, prema simulacijama, udaraće jednom u deset godina do kraja ovog stoljeća, a znanstvenici predviđaju da bi mogli donijeti visoku stopu smrtnosti. Razvijeni gradovi poput Abu Dhabija, Dubaija i Dohe, biće manje pogođeni, zbog rashladnih uređaja koje praktički svi imaju. No, za sve one koji žive izvan takvih uslova, život će biti nepodnošljiv. Sve bi to moglo dovesti do masovnog egzodusa iz zemalja Perzijskog zaljeva.

(Fena)