Realizacija projekta "Pokreni vlastiti biznis u poljoprivredi"

Ugovori s prvim korisnicima projekta ''Pokreni vlastiti biznis u poljoprivredi'', koji zajednički realiziraju Općina Novi Grad Sarajevo i humanitarna organizacija Muslim Aid Sarajevo, potpisani su danas u toj Općini.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 28.10.2015 18:12
Riječ je o jednom od projekata koji ova Općina realizira u sklopu programa podsticaja privredi i zapošljavanju na prostoru Novog Grada, a koji će biti implementirani kroz pokretanje plasteničke proizvodnje, odnosno formiranje novih radnih mjesta u poljoprivrednoj proizvodnji.

Korisnicima će biti dodijeljeni plastenici od 300 metara kvadratnih plasteničkog prostora, sa sistemom za navodnjavanje, sadnim materijalom i pratećom opremom. Cilj je omogućiti ljudima da sami sebi obezbijede radno mjesto.

Ugovor su potpisali načelnik općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, vršilac dužnosti direktorice Muslim Aida Mirnesa Zulčić, te korisnici Fehima Džanko, Dubravka Martić i Ermin Pajo, saopćeno je iz Općine Novi Grad.

- U sklopu ovog programa Općina i Muslim Aid obezbjeđuju 90 posto sredstava potrebnih za jedan ozbiljan pristup plasteničkoj i poljoprivrednoj proizvodnji, dok deset posto sredstava obezbjeđuju sami korisnici - izjavio je načelnik Semir Efendić.

Dodao je da su potpisivanjem ovog ugovora obezbijeđena sredstva za 11 mini projekata, od kojih su za tri korisnika sa kojima su danas potpisani ugovori odobrena finansijska sredstva. Ovom prilikom načelnik je pozvao građane da se prijave na javni poziv za dodjelu plastenika, koji će biti raspisan vrlo brzo, jer ima još prostora da se na ovaj način riješi pitanje nečijeg zaposlenja.

Također, korisnicima ovog programa bit će pružena mogućnost da svoje proizvode plasiraju putem Bosanske tržnice na Dobrinji, kao i ostali podsticaji na koje imaju pravo.

(Fena)