Incko o Dejtonu u Londonu

Dvadeset godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, Bosna i Hercegovina (BiH) može biti zemlja u kojoj se vrijedan rad pristojno plaća, gdje građani mogu podizati svoju djecu u sigurnosti i s dostojanstvom, poručio je danas visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, saopćeno je iz OHR-a.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 28.10.2015 16:56
Međutim, prema njegovim riječima, do toga će doći samo ako građani uzmu politički proces u svoje ruke. Visoki predstavnik je održao govor na seminaru o Dejtonskom sporazumu u organizaciji Gradskog univerziteta u Londonu.

“Napredak je apsolutno moguć”, rekao je Inzko, te dodao: “To smo vidjeli tokom proteklih mjeseci kada su vlasti usvojile Reformski program koji je rađen u saradnji s Evropskom unijom. To je socijalno-ekonomski plan koji ima istinsku šansu da poboljša život bosanskohercegovačkih građana. Program je podržala i međunarodna zajednica koja će pružiti praktičnu pomoć, ukoliko se to od nje bude tražilo. Ako se usvoji i implementira, Reformski program će otvoriti nove mogućnosti za zemlju u cjelini i njene građane”.

Tokom dvodnevne posjete Londonu, visoki predstavnik je razgovarao s visokim zvaničnicima Velike Britanije, uključujući i državnog ministra za evropska pitanja Davida Lidingtona. Inzko je naglasio da su on i Vijeće za provedbu mira potpuno opredijeljeni da osiguraju poštivanje Dejtonskog sporazuma, čiji su centralni dio suverenitet i teriorijalni integritet Bosne i Hercegovine.

Osporavanje Dejtonskog sporazuma znači osporavanje okvira koji je održao mir tokom proteklih 20 godina.

(AA)