Erdogana prisluškivali 20 puta

Državno tužilaštvo u Istanbulu sudu je predalo optužnicu u kojoj se navodi da je aktuelni turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u toku mandata premijera zemlje prisluškivan najmanje 20 puta i svi ti razgovori snimani su pod izgovorom navodne istrage o povezanosti sa nekim oružanim grupama.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 27.10.2015 17:31
Vršilac dužnosti državnog tužioca Irfan Fidan je u optužnici naveo da su osumnjičeni u okviru navodne istrage o vezama sa terorističkim grupama prisluškivali tadašnjeg premijera Erdogana, ali i brojne druge ministre, parlamentarce, političare, intelektualce i brojne zvaničnike vladinog i nevladinog sektora.

Aktuelni premijer Turske Ahmet Davutoglu je također prisluškivan tokom telefonskih razgovora sa najbližim saradnicima iz perioda kada je obnašao funkciju ministra vanjskih poslova Turske. Osumnjičeni su snimili najmanje 62 Davutogluova razgovora.

Osumnjičeni su bez pravne osnove prisluškivali njihove službene i privatne telefone i snimali razgovore, a neki su bili i fizički praćeni. Među prisluškivanim zvaničnicima bio je i bivši generalni direktor Anadolu Agency Kemal Ozturk. U optužnici se navodi da nisu postojali nikakvi pravni osnovi, niti potreba za takvim metodama prisluškivanja najviših zvaničnika.

(AA)