Amerikanci pripremaju pješadiju protiv ISIS-a

Ministar odbrane Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Ash Carter izjavio je danas kako će njegova zemlja pokrenuti kopnene vojne akcije u Siriji i Iraku, protiv terorističke organizacije ISIS, ukoliko to bude potrebno.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 27.10.2015 17:02
On je rekao kako Obamina administracija priprema ubrzanje vojne kompanje protiv militanata ISIS-a što uključuje povećane i snažnije vazdušne napade u Siriji. 

Govoreći pred Komitetom američkog Senata za oružane snage, Carter je kazao kako će biti promijenjen pristup u borbi protiv ISIS-a što  podrazumijeva fokusiranje na grad Raqqa kojeg je ISIS proglasio glavnim gradom teritorije koju kontroliše te grad Ramadi koji je glavni grad provincije na zapadu Iraka. Pritisak na Raqqu, potpomoći će sirijske snage koje u tom gradu ostvaruju terotorijalne dobitke protiv ISIS-a, kazao je Carter.

Prema njegovim riječima, SAD će povećati svoju zračnu kampanju protiv ISIS-a uz koalicione zračne snage. 

Istakao je kako je razočaran neuspjelim naporima SAD-a da formira nove pobunjeničke sirijske snage koje bi se borile protiv militanata ISIS-a. Stoga novi pristup, prema riječima Cartera, uključuje saradnju sa već provjerenim liderima grupa koji predovde borbe protiv militanata te njihovo dodatno opremanje i obučavanje.

"Ako se bude radilo onako kako planiramo, sve akcije na terenu i zračne akcije trebaju pomoći da se smanji teritorij na kojem je ISIS u manji prostor. To opet stvara nove mogućnosti za ciljanje te grupe", kazao je Carter dodavši kako nova strategija borbe protiv ISIS-a uključuje napore iračke vlade se bori protiv ISIS-a u pokrajini Anbar.

(AA)