Mandić i Radunović iz DF izazvali nasilje u Podgorici

Više državno tužilaštvo u Podgorici utvrdilo je da postoji osnovana sumnja da su poslanici Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Slaven Radunović, podstičući učesnike protesta na nasilni ulazak u skupštinu Crne Gore, počinili krivično djelo pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 25.10.2015 16:18
Mandić i Radunović su uhapšeni sinoć nakon razbijanja protesta DF-a od strane policije, nakon što su demonstranti napali policiju i pokušali nasilno ući u skupštinu Crne Gore. 

"Više državno tužilaštvo u Podgorici je, nakon razmatranja policijskih izvještaja o preduzetim radnjama i pregleda dostupnih video materijala, našlo da postoje osnovi sumnje da su poslanici A. M. i S.R. izvršili krivično djelo - pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja, time što su učesnike protesta, podstakli da preduzmu radnje nasilnog ulaska u skupštinu Crne Gore", saopšteno je iz tužilaštva.

S druge strane, Demokratski front zatražio je danas da budu pušteni poslanici tog saveza, Andrija Mandić i Slaven Radunović, koji su privedeni nakon protesta ispred skupštine Crne Gore i poručio da prekida svaki politički dijalog sa Demokratskom partijom socijalista i Socijaldemokratskom partijom. Funkcioneri DF-a su odbacili optužbe za nasilno rušenje ustavnog poretka i poručili da su "samo htjeli mirno da uđu u parlament". Poručili su da nastavljaju borbu za promjenu vlasti, i da pripremaju novu i drugačuju vrstu otpora, ali nisu precizirali o čemu se radi.

"Ako Mandić i Radunović ne budu pušteni do 19 časova, otići ćemo kod Vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovica da tražimo odgovor zašto su uhapšene naše kolege", kazao je danas član Predsjedništva DF-a Nebojša Medojević.

Sjednica Kolegijuma predsjednika Skupštine Crne Gore je u toku, na kojoj se raspravlja o političkoj krizi. Administrativni odbor skupštine Crne Gore je u pripravnosti u slučaju da državni organi zatraže skidanje imuniteta poslanicima koji su privedeni tokom protesta, saopšteno je iz skupštine Crne Gore.

U Podgorici je mirno, nakon sinoćnjih nereda, kada su učesnici protesta policiju gađali Molotovljevim koktelima i čvrstim predmetima, što je, zatim, uslovilo intervenciju policije.

(AA)