Proslavljen 70. rođendan Pipi Duge Čarape

Ove godine obilježava se 70. godišnjica uspostavljanja Ujedinjenih nacija, a upravo te 1945. godine "rodila" se Pipi Duga Čarapa, lik iz knjiga švedske autorice Astrid Lindgren, te je tim povodom danas za djecu u sarajevskom Vilsonovom šetalištu organiziran niz događaja.

Obilježavanje rođendana Pipi Duge Čarape organizirala su SOS Dječja sela Bosne i Hercegovine, uz podršku Ambasade Švedske u BiH, a ovaj događaj iskorišten je i da se ukaže na Konvenciju UN-a o pravima djeteta.

Kako je  za Fenu kazao direktor Odjela za komunikacije SOS Dječjih sela Asim Šahinpašić vrijednosti koje je promovirala Pipi su trajne vrijednosti, a danas su organizirane i radionice na kojima djeca mogu osjetiti da kroz igre dožive ono što djeca doživljavaju čitajući knjige o Pipi.

Ove radionice bit će organizirane i u Mostaru, Goraždu, Gračanici, Maglaju i Srebrenici, a djeca u Sarajevu danas su mogla upoznati Pipi i njenog konja Lilla Gubbena.

Šahinpašić je podvukao da SOS Dječja sela dnevno rade s više od 1.000 djece bez roditeljskog staranja, a on kaže da zabrinjava i činjenica da nema tačnih podataka koliko je djece bez roditeljskog staranja u BiH, no precjenjuje se da ih je između 2.000 i 4.000, dok više od 115.000 djece u BiH živi u porodicama koje su pod rizikom od razdvajanja.

Ambasador Švedske u BiH Frederik Schiller u razgovoru za Fenu je podsjetio da je Lindgren najprodavanija švedska književnica ikada, ocjenjujući da je to i jedna od najboljih spisateljica na globalnom planu.

Napisala je sedam knjiga o Pipi, ali je pisala i o drugim dječijim junacima, a njene knjige do sada su prodate u 150 miliona primjeraka i prevedene na oko 50 svjetskih jezika što ju je učinilo simbolom švedske književnosti.

Schiller podvlači da je ona bila samohrana majka što je u to vrijeme bilo izazovno, a naglasio je i da je jedna od najvećih grešaka u švedskom izdavaštvu bilo odbijanje izdavanja prve knjige o Pipi jer kada je izdata doživjela je bum u Švedskoj i širom svijeta.

- Djeca su budućnost, njih ne treba zanemarivati dok ne budu glasači, ona se jednostavno trebaju shvatiti kao nova generacija i biti prepoznata kao ono što jesu. Iako imamo konvenciju koja štiti dječja prava, nažalost malo roditelja je pročita - istaknuo je Schiller.

Na kraju je ocijenio da ova godišnjica UN-a i rođenja Pipi treba biti iskorištena kako bi se analizirala prava djece u svijetu.

(Fena)