Crnadak: Nema skretanja sa EU puta

Evropska unija (EU) je glavni vanjskopolitički cilj BiH i to je put s kojeg nema skretanja i povratka, naglasio je danas ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 24.10.2015 16:21
Istakao je da i mladi treba da utječu na bolje povezivanje i razumijevanje u regionu, jer svi putevi BiH do Brisela idu preko Zagreba, Beograda i Podgorice.

Obraćajući se učesnicima na dvodnevnoj konferenciji „Uloga mladih u izgradnji evropske budućnosti Bosne i Hercegovine i regiona“, koja je danas počela u Banjoj Luci, istakao je da mladi u BiH žele dobro školovanje, rješeno stambeno pitanje, zaposljenje, a da nakon toga mogu da formiraju i razvijaju svoje porodice.

I predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović je u u uvodom govoru na ovoj konferenicji naglasio da se mora posvetiti više pažnje politici za mlade.

-Svjesni da sve više mladih napušta svoju zemlju. Moramo odlučno da se uhvatimo u koštac sa ovim problemom - ukazao je Čubrilović.

Čubrilović je podsjetio da Narodna skupština Republike Srpske aktivno podržava obrazovanje mladih ljudi putem programa stažiranja u svojim službama, kao i donošenjem određenih akata koji mogu unprijediti život i aktivnosti mladih ljudi.

Govoreći o evropskom putu BiH i regiona kao dugoročnom opredeljenju , Čubrilović je dodao da su na vrhu liste prioriteta društveni položaj , potrebe i očekivanja mladih ljudi.

- A da sve ne bi ostalo samo na nadanjima potreban je ozbiljan angažman političkih lidera i svih organa i institucija - zaključio je predsjednik entitetskog parlamenta.

(Fena)