Cazin: Promovisan projekat "Krajina - zemlja kestena"

U organizaciji Radio-televizije Cazin danas je u tom gradu održana promocija kestena kao jednog od najvećih prirodnih bogatstava ovog kraja.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 23.10.2015 18:09
Kesten po kojem je Cazinska Krajina prepoznatljiva, njegovo bogatstvo koje ni izbliza nije iskorišteno, potreba njegove kvalitetnije zaštite kojoj se još ne posvećuje dovoljno pažnje - sve su ovo teme o kojima se u programima RTV Cazin često govorilo.

Želeći otići korak dalje i dati vlastiti doprinos promociji, očuvanju i zaštiti kestena, RTV Cazin je aplicirao, a Fond za zaštitu okoliša odobrio projekt „Krajina – zemlja kestena“, a direktorica preduzeća Indira Topčagić kaže da su nastojali dati veći značaj kestenu.

- Tokom  slijedećih deset mjeseci radit ćemo ciklus od deset radijskih i tv emisija, potom spotove i kratki film, a ova promocija je početak i vjerujem da će ovo postati tradicija, poput „Kestenijade“ u Pećigradu -  istakla je Topčagić. Današnju promociju podržali su mnogi, a posebno je dragocjena bila podrška onih koji već godinama imaju isti cilj - očuvati ovo prirodno bogatstvo. 

U svemu što kesten nudi danas su mogli uživati svi koji su posjetili štandove ovdašnjih pčelara i sakupljača kestena, a ugođaj je upotpunilo vruće kestenje koje je RTV Cazin dijelio Cazinjanima. Tokom današnje promocije, u otvorenom radijskom programu uživo, RTV Cazin je ugostio i eminentne stručnjake, a podršku je  dobio i od lokalnih vlasti.

Načelnik općine Cazin Nermin Ogrešević ovu je priliku iskoristio da ukaže na potrebu zaštite kestenovih šuma od nelegalne sječe i raznih bolesti, plansku reprodukciju kestena i otvaranje pogona za preradu ovog ploda.

(Fena)