U Sloveniji studira 770 studenata iz BiH

Na Univerzitetu u Ljubljani u posljednje tri godine na sva tri redovna studija ukupno je upisano 5.668 inostranih studenata, od toga 770 iz Bosne i Hercegovine. Najveći interes pokazuju za studij na prvom i drugom stepenu, i to na Ekonomskom fakultetu i Fakultetu za upravu.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 23.10.2015 15:05
Na razmjenu studenata u posljednje tri godine ukupno je primljeno 4.400 inozemnih studenata, od toga 37 iz BiH koji tako predstavljaju procenat svih inostranih studenata na razmjeni. Na studij Univerziteta u Ljubljani godišnje se upiše oko 250 studenata iz BiH, a diplomira ih približno 70, što je sedam procenata svih inostranih diplomanta Univerziteta u Ljubljani.

U akademskoj godini 2014./2015. za razmjenu studenata na Univerzitetu u Ljubljani odlučilo se 1.613 studenata iz inostranstva. Među njima je najviše studenata iz Španije, Portugala i Poljske, a 15 studenata došlo je iz BiH. Približno procenat studenata Univerziteta u Ljubljani svake godine ode na studentsku razmjenu na univerzitete u Bosni i Hercegovini. Univerzitet u Ljubljani u području studijskih programa i razmjena sarađuje s mnogim univerzitetima u BiH.

Univerzitet u Ljubljani koji će uskoro proslaviti stotu godišnjicu centralna je i najveća obrazovna ustanova, a istovremeno i istraživačka institucija u Sloveniji sa čak trideset procenata svih registrovanih istraživača u Sloveniji, saopšteno je iz Univerziteta u Ljubljani.

(Fena)