London: Trgovinski ugovor sa Kinom od 30 milijardi funti

Predsjednik Narodne Republike Kine Xi Jinping tokom svoje zvanične posjete Velikoj Britaniji, sastao se sa premijerom Velike Britanije Davidom Cameronom s kojim je razgovarao o terorističkoj organizaciji ISIS, situaciji u Ukrajini i sigurnosti na području Azije.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 23.10.2015 11:52
U saopćenju je istaknuto kako su i Cameron i Xi istog mišljenja da je potrebno formirati dijalog između ove dvije zemlje u okviru pronalaska diplomatskog rješenja sigurnosne krize u regiji.

"Dogovoreno je da se nastavi bliska poslovna saradnja u različitim sektorima između Velike Britanije i Kine, kao i da se pojačaju aktivnosti o pitanju sigurnosti na način da budu od koristi i  Velikoj Britaniji i Kini, ali i cijelom svijetu. Cameron je ukazao na sporazum o nuklearnom pitanju postignut s Iranom i istakao da je to jedno od polja na kojima bi Kina i Velika Britanija mogle raditi kako bi se postigli pravi rezultati", navedeno je u saopćenju.

Pored toga, ova dva lidera vezano za pronalazak rješenja krize u Siriji, smatraju kako je neophodno da se sastanu predstavnici međunarodne zajednice kako bi se pronašao način na koji će se efikasno boriti protiv terorističke organizacije ISIS. 

U saopćenju je pored toga navedeno i kako i Cameron i Xi podstiču primjenjivanje mirovnog sporazuma iz Minska.

Očekuje se da će predsjednik Xi tokom posljednjeg dana svoje posjete Velikoj Britaniji, učestvovati i na različitim aktivnostima u gradu na sjeveru, Manchesteru.

U okviru službene posjete predsjednika Xija, predviđeno je potpisivanje i niza investicijskih i trgovinskih sporazuma između Kine i Velike Britanije vrijednih 30 milijardi funti.

(AA)