SAD: Sudski proces bivšem premijeru Izraela Ehudu Baraku

Izraelsko Ministarstvo vanjskih poslova reagovalo je na sudski postupak koji je protiv bivšeg ministra odbrane Izraela Ehuda Baraka pokrenula porodica Furkana Dogana, koji je poginuo na humanitarnom brodu Mavi Marmara.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 23.10.2015 08:52
Izraelski državni radio je, pozivajući se na izvore bliske spomenutom Ministarstvu, naveo da je proces koji je u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pokrenut protiv bivšeg izraelskog premijera i tadašnjeg ministra odbrane Baraka, "nova kampanja protiv Izraela pokrenuta zakonskim putevima". 

Također, spomenuti radio je objavio kako vjeruju da "američko pravosuđe neće dati podršku tim nastojanjima". 

Porodica Furkana Dogana, koji je pored turskog imao i američko državljanstvo, pokrenula je pravni postupak protiv bivšeg izraelskog ministra Baraka na sudu u Kaliforniji. U molbi kojom se porodica Dogana obratila sudu navodi se kako je izraelska vojska u međunarondim vodama izvršila napad na humanitarnu flotu i tom prilikom je poginulo deset osoba, povrijeđen veliki broj humanitaraca te da su mnogi privedeni i mučeni. 

U molbi u kojoj se naglašava da je bivši ministar Barak organizovao vojnu operaciju na humanitarnu flotu za Gazu, naređivao i rukovodio, zatraženo je da se ministar Barak kazni zbog "vansudskog pogubljenja, mučenja i međunarodnog terorizma i sličnih zločina" što se prema američkim zakonima smatra zločinom.

Izraelski komandosi su 30. maja 2010. godine presreli humanitarni turski brod Mavi Marmara koji je prevozio pomoć za Gazu, a u intervenciji je smrtno stradalo deset humanitaraca dok je 56 osoba teško ranjeno.

(AA)