Šesti međunarodni kongres medicinskih sestara i tehničara

Šesti međunarodni kongres medicinskih sestara i tehničara, koji će se od 22. do 24. oktobra održati u Mostaru, okupiće oko 300 sudionika iz BiH, Hrvatske, Srbije, Makedonije i Slovenije, rečeno je na konferenciji za novinare upriličenoj uoči otvaranja Kongresa.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 22.10.2015 20:14
Izražavajući zadovoljstvo što prisustvuje ovom kongresu, predsjednica Udruženja medicinskih sestara, tehničara i babica Srbije Ivanka Adžić kazala je kako smatra da će Kongres iznjedriti jednu sjajnu saradnju u interesu medicinskih sestara i tehničara, kako u Mostaru tako i u Beogradu.

Glavna sestra Operacijske sale KBC-a Split Tanja Plazibat istakla je kako se nada da će sve proći u najboljem redu i raspoloženju i da će radni dio Kongresa biti ležeran, a ne pod stresom kao što je njihov svakodnevni rad. Predsjednica Komore medicinskih sestara-tehničara HNK-a Kristina Perić pozdravila je sve prisutne te izrazila zadovoljstvo što se ovaj kongres po prvi put održava u Mostaru.

- Nadam se da će sve proći u najboljem redu te da će različite sesije i jako interesantna predavanja potaknuti brojne kreativne rasprave i da ćemo na koncu donijeti neke zaključke koji će biti vrlo važni za promicanje sestrinstva u BiH - kazala je Perić.

Neke od tema o kojima će biti riječi na Kongresu su: Savremena dostignuća u zdravstvenoj njezi, kontinuirana edukacija medicinskih sestara i tehničara u BiH, rad sestara na promociji zdravlja, te problem neinteresovanja medija za profesiju medicinske sestre. Organizator kongresa je Komora medicinskih sestara-tehničara HNK-a, a visoki pokrovitelj Kongresa je predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović.

(Fena)