Vlada FBiH naložila deblokadu računa B&H Airlinesa

Vlada Federacije BiH usvojila je na svojoj današnjoj sjednici u Mostaru Informaciju o stanju u JP B&H Airlines d.o.o. i pregovorima s predstavnicima kompanije Heta d.o.o. Sarajevo.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 22.10.2015 17:07
Uprave Međunarodnog aerodroma „Sarajevo“ i BH Pošta d.o.o. Sarajevo su zadužene privremeno deblokirati transakcijski bankovni račun B&H Airlinesa te izdati potvrdu kojom će se obvezati kako ovaj račun tijekom trajanja deblokade neće ponovno blokirati prije nego to učini Heta d.o.o. Sarajevo. Vlada FBiH je Federalnom ministarstvu prometa i komunikacija dala suglasnost da B&H Airlinesu izda pismeno ovlaštenje kako bi ovlaštena osoba mogla potpisati validne suglasnosti poduzeću Heta d.o.o. Sarajevo za iznajmljivanje/rentanje, prodaju, reklamno oglašavanje i drugo, za zrakoplove, nekretnine i založna prava što služi kao instrument osiguranja povrata duga koji B&H Airlines ima prema Heta d.o.o. Sarajevo po osnovi Ugovora o financijskom leasingu zrakoplova ATR 72 iz 2005. godine, stoji u priopćenju Ureda za odnose s javnošću Federalne vlade. 

Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalno ministarstvo financija su zaduženi osigurati 60 000 maraka kako bi bilo moguće pokriti troškove održavanja zrakoplova ATR72 koji se nalazi na platformi Međunarodnog aerodroma „Sarajevo“, radi provođenja kontinuirane plovidbenosti ovoga zrakoplova za idućih šest mjeseci, a što će zahtijevati angažiranje materijalnih i ljudskih resursa.

Također, Federalno ministarstvo prometa i komunikacija i Federalno ministarstvo financija zaduženi su, sukladno raspoloživim financijskim sredstvima u Proračunu Federacije BiH za 2015. godinu, po deblokadi transakcijskog računa B&H Airlinesa, na njega doznačiti potrebna financijska sredstva od 1 010 565,20 maraka, sa svrhom izmirenja neisplaćenih plaća i drugih naknada zaposlenika, počevši od veljače 2015. godine i zaključno s rujnom 2015. godine.

(Fena)