Island: 26 bankara zaradilo 76 godina zatvora

Sud u Islandu je osudio 26 bankara na ukupno 76 godina zatvora zbog uloge u financijskoj krizi koja je počela 2008. godine u toj zemlji.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 22.10.2015 10:37
Islandski mediji navode da su na Vrhovnom sudu Islanda i okružnom sudu u Reykjaviku izrečene zatvorske kazne trojici menadžera iz banke Landsbankinn i dvojici iz banke Kaupþing, kao i jednom investitoru. 

Američki mediji puni su hvale vlasti u Islandu napominjući da u Americi nije podignuta niti jedna optužnica protiv bankara zbog financijskih malverzacija koje su svijet odvele u duboku recesiju. Islandski predsjednik Olafur Ragnar Grimmson je ranije izjavio kako je Island dobro postupio što nije slijedio tradicionalni i prevladavajući sistem zapadnog finansijskog svijeta.

"Mi smo bili dovoljno mudri da ne pratimo tradicionalni i prevladavajući sistem zapadnog finansijskog svijeta u posljednjih 30 godina. Uveli smo kontrolu valuta, a bankama smo dopustili da propadnu, pružili smo podršku ljudima i nismo uveli mjere štednje kakve vidite u ostatku Evrope", rekao je ranije islandski predsjednik Olafur Ragnar Grimmson.

(AA)