Dani pčelarstva i ljekovitog bilja u Novom Gradu

U Bosanskoj tržnici na Dobrinji, u subotu, 24. oktobra, u 11 sati biće otvorena manifestacija „Dani pčelarstva i ljekovitog bilja Općine Novi Grad Sarajevo“.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 22.10.2015 09:20

Jedan od izlagača na sajmu bit će uspješni pčelar Midhat Mido Hodžić, koji je na ovogodišnjem sajmu pčelinjih proizvoda u Tokiju za kvalitetu meda osvojio najveća priznanja.

Dani pčelarstva, koji se održavaju s ciljem promocije i prezentacije domaćih proizvoda, zdrave hrane, meda i preparata napravljenih na bazi meda, te ljekovitog bilja, trajat će do 30. oktobra, do kada će građani imati priliku kupiti domaće proizvode od meda i ljekovitog bilja. Manifestacija se održava u organizaciji udruženja građana „Društvo pčelara Kantona Sarajevo“ koje okuplja pčelare sa područja Općine Novi Grad Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad.

Svrha organizacije ove manifestacije je promocija BiH sektora ljekovitog i aromatičnog bilja, ali i sektora pčelarstva kako bi se stvorio povoljan ambijent u ovom sektoru za mala i srednja preduzeća.Na taj način nastoji se doprinjeti upoznavanju i razmjeni iskustava sakupljača, proizvođača i prerađivača ljekovitog i aromatičnog bilja i biljnih proizvoda, kao i pojedinaca iz oblasti pčelarstva, proizvodnje meda i drugih pčelinjih proizvoda, te preparata na bazi pčelinjih proizvoda.

Proizvodi izloženi na sajmu moći će se kupiti u Bosanskoj tržnici, koju je Općina Novi Grad izgradila kako bi stanovnicima Novog Grad i Sarajeva omogućila kupovinu domaćih, kvalitetnih i zdravih proizvoda na jednom mjestu.

(Fena/Pres služba opštine Novi Grad)