Dačić se nada da Kosovo neće ući u UNESCO

- Vicepremijer Srbije i ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić izjavio da će od Ujedinjenih arapskih emirata (UAE), ali i od Crne Gore i Makedonije, tražiti obrazloženje zašto su glasali da Kosovo bude članica UNESCO-a.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 21.10.2015 20:35
Vicepremijer Srbije i ministar spoljnjih poslova Ivica Dačić je, nakon večerašnje odluke Izvršnog vijeća UNESCO-a da podrži prijem Kosova u tu međunarodnu organizaciju, izjavio da još ništa nije gotovo i da će konačnu odluku donijeti Generalna konferencija UNESCO-a.

Dačić je na vanrednoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnjih poslova rekao da na Generalnoj konferenciji koja se treba održati između 7. i 10. novembra ove godine treba da glasa 135 zemalja, od kojih je 74 priznalo Kosovo, a 61 nije, i da Srbija ima velike šanse da usvojena preporuka bude odbijena.

"Bilo bi veoma pogrešno da kažemo da je bitka izgubljena. Ovo je samo prva faza, koju smo najavljivali. Takođe, bilo bi loše dekuražirati zemlje koje su glasale za nas, jer mi očekujemo da one takvo glasanje ponove", rekao je Dačić u obraćanju novinarima.

On je naveo da su među 27 zemalja koje su podržale prijem Kosova u UNESCO bile SAD, Njemačka, Velika Britanija, Francuska, Italija, Holandija, Švedska, a iz regiona Makedonija i Crna Gora. Protiv su glasale 14 država, među njima Rusija, Kina, Indija, Španija, Meksiko.

"Ne treba gubiti energiju na žalopoljke, već nastaviti borbu. Priča o Kosovu je vekovna i nastavlja se i posle ove odluke. Mi treba da nastavimo mirno, racionalno, bez bilo kakvih iracionalnih poteza, svesni nepravednog sveta, svesni tuđih interesa, ali i neodustajući od svojih interesa", izjavio je Dačić, najaviši da će on i premijer Vučić razgovorati s predstavnicima više zemalja kako bi promjenile stav o ovom pitanju.

On je istakao da će od Ujedinjenih arapskih emirata (UAE), ali i od Crne Gore i Makedonije, tražiti obrazloženje zašto su glasali za Kosovo, s obzirom, kako je rekao, da je to pitanje osjetljivo za Srbiju i da su razočarani takvim stavom.

"To svakako ne ide u prilog našim prijateljskim odnosima. Kad je reč o tome, reč je o srpskom integritetu i identitetu. Nije reč o prizvanaju nezavisnosti jedne zemlje", poručio je on, izrazivši očekivanje od svih zemalja da shvate važnost ovog pitanja za Srbiju.

Prema riječima Dačića, večerašnji rezultat je bolji od očekivanog zbog toga što, kako je rekao, veliki broj zemalja se odupro pritisku, a veliki broj zemalja je prilikom glasanja bio uzdržan.

Srbijanski šef diplomatije je poručio i da ne treba računati da Kosovo ima 27, već 26 glasova jer, kako je podsjetio, SAD nemaju pravo glasa na Generalnoj konferenciji UNESCO-a, zbog suprostavljanja da Palestina bude članica te organizacije.

"Šta da kažemo o standardima osim da su dvostruki. Samo vas molim da ne zaboravite ove zemlje koje sam pročitao, bez obzira kako su glasale", podvukao je on i predočio da Srbija nije bila pozvana da učestvuje na današnjij raspravi u Parizu, gdje se nalazi sjedište UNESCO-a.

Dačić je zaključio da bez obzira kakva odluka bude donijeta, ona neće izbrisati historiju. Na Kosovu će zauvijek ostati srpska kulturna baština u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve (SPC) i srpskog naroda i Republike Srbije.

Na zasjedanju Izvršnog vijeća UNESC-a danas u Parizu, povodom zahtjeva da Kosovo, na prijedlog Albanije, bude članica UNESCO-a, 27 država je glasalo za, 14 je bilo protiv, isto toliko je bilo uzdržanih, a tri su bile izvan sale tokom glasanja.

(AA)