UNESCO predložio Kosovo za prijem u tu organizaciju

Izvršni savjet UNESCO-a većinom glasova predložio je da Kosovo bude primljeno u tu organizaciju. Za prijedlog je glasalo 27 članova tog tijela, protiv je bilo 14, koliko je bilo i uzdržanih, prenosi Tanjug.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 21.10.2015 19:20

Predstavnici Rusije i Kube, uz podršku Indonezije, pokušali su da odlože izjašnjavanje, ali je predsjednik Izvršnog savjeta taj zahtjev odbio, navodeći da je inicijativa zakašnjela.

Predstavnik Kube potom je zatražio pauzu jer je, prema njegovom mišljenju, prekršena procedura, prenosi RTS.

U prijedlogu odluke navodi se da Izvršni savjet donosi preporuku da Generalna konferencija primi Kosovo u članstvo, imajući u vidu da "Kosovo prihvata ustav te organizacije i da je spremno da ispunjava obaveze koje proističu iz članstva i učestvuje u troškovima".

RTS prenosi i da je Kosovo na sjednici Izvršnog savjeta UNESCO-a predstavljeno bez simbola, a u zgradi UNESCO-a nalazio se i kosovski šef diplomatije Hašim Tači, koji je ušao na sjednicu, ali ubrzo i napustio salu.

Prijedlog prijema Kosova bila je 43. tačka dnevnog reda 197. zasjedanja Izvršnog savjeta, a o eventualnoj odluci da se Kosovo primi u članstvo UNESCO-a raspravljaće se na Generalnoj konferenciji od 3. do 18. novembra, a odlučivati dvotrećinskom većinom između 195 država članica od kojih je 111 priznalo Kosovo, a 84 nije.

Kako prenosi B92, rasprava o prijedlogu prijema Kosova u UNESCO bila je zatvorena za javnost, ali se nakon ove odluke očekuju i saopštenje i najvjerovatnije tonski snimak tog dijela 197. sjednice Izvršnog savjeta.

Prijedlogu da se ova tema uopšte nađe na dnevnom redu protivili su se Rusija, Kina, Kuba, Brazil, Španija i Argentina. Prijedlog je, inače, podnijela Albanija, a podržalo ga je mnogo zemalja među kojima su Austrija, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Slovenija, Velika Britanija, Švedska, UAE i SAD.

Državni, naučni i crkveni vrh Srbije saglasio se juče da je prijem Kosova u UNESCO neprihvatljiv, a peticiju protiv prijema Kosova u tu organizaciju je u kratkom roku potpisalo više od 100.000 ljudi.

(Fena)