Broj mladeža na koži može biti rizičan

Više od 11 madeža na ruci ukazuje na mogućnost povećanog rizika od pojave melanoma, pokazuje britansko istraživanje koje prenosi BBC.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 20.10.2015 10:51

Broj madeža na desnoj ruci dobar je pokazatelj ukupnog broja madeža na tijelu, otkrili su naučnici. Više od stotinu ukazuje na pet puta veći rizik pojave te vrste raka kože. To bi moglo pomoći liječnicima opšte prakse da otkriju koje su osobe izložene najvećem riziku.

Naučnici sa King's College-a u Londonu u istraživanju su koristili podatke tri hiljade blizanaca u Britaniji. Proučavali  su veliku skupinu sestara blizanki tokom osam godina prikupljajući podatke o vrsti kože, pjegama i madežima.

Nakon što su iste metode primjenili na manjoj skupini od  400 muškaraca i žena koji su oboljeli od melanoma došli su do brzog i jednostavnog načina da procijene rizik od pojave raka kože.

Žene s više od sedam mladeža na desnoj ruci imale su devet puta veći rizik da na čitavom tijelu imaju više od 50 mladeža. One s više od 11 mladeža na toj ruci imale su veće izglede da na čitavom tijelu imaju više od stotinu mladeža što znači da su imale veći rizik od pojave melanoma. 

Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu British Journal of Dermatology.

(FENA)