Raskol Nikolića i SANU-a

Predsjednik Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je da neće prisustvovati današnjem sastanku kod predsjednika Srbije Tomislava Nikolića, koji je posvećen poziciji Srbije u vezi sa statusom Kosova i diplomatskoj borbi oko prijema Kosova u Unesco.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 20.10.2015 09:47
Kostić je izjavio kako "nije siguran da je u ovom trenutku njegovo prisustvo najdjelotvornije", prenio je Tanjug pisanje beogradske štampe. Kostić je za beogradske Novosti rekao da će neko drugi iz Akademije prisustvovati sastanaku, na kojem će biti premijer Srbije Aleksandar Vučić i patrijarh Irinej.

Dodao je kako SANU ima mnogo članova koji bolje poznaju problematiku kosovskog pitanja i kosovske kulturne baštine od njega. "Eventualna lična razmimoilaženja, koja su ne mojom voljom eskalirala u sukob, ne mogu niti smiju poremetiti obaveze koje Akademija ima prema narodu, državi i najvažnijim državnim pitanjima", poručio je Kostić.

Kostić je prije dva dana uzburkao srbijansku javnost izjavom kako Kosovo više ni de facto ni de jure nije u rukama Srbije te da je u ovom trenutku "jedina politička mudrost na koji način, s elementima dostojanstva, napustiti Kosovo".
(FENA)