Ministar Džubeir: Asad mora otići sa vlasti

Bašar al Asad može ostati na vlasti dok Sirija ne dobije prijelaznu vladu, ali mora otići kada se ona ustroji, upozorio je u ponedjeljak saudijski ministar vanjskih poslova. "Nakon formiranja vlade Bašar al Asad mora otići", rekao je Adel al Džubeir na konferenciji za novinare u Rijadu u društvu njemačkog kolege Frank-Waltera Steinmeiera.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 20.10.2015 09:40
Saudijski ministar je dodao da Asad može ostati na vlasti dok se prijelazna vlast ne formira, "ali čim ona bude spremna preuzeti vlast, za njega više neće biti mjesta".

"Dugoročno, ne može biti rješenja s Asadom", rekao je Steinmeier koji obilazi bliskoistočne zemlje u vezi sa sirijskim sukobom. Rješenje sirijskog sukoba "nije olakšano ruskim vojnim upletanjem" krajem septembra, ocijenio je. Zamisao o prijelaznoj vladi koja bi imala pune ovlasti i pripremila izbore u Siriji, odobrile su velesile u junu 2012. na međunarodnoj konferenciji o Siriji, nazvanoj Ženeva 1.

U sirijskom sukobu je od 2011. izginulo više od 250.000 ljudi, a više od 11 miliona je raseljeno, od kojih su četiri miliona izbjegla iz zemlje. Njemačka je od početka godine primila 600.000 izbjeglica, među kojima najviše Sirijaca.

 (FENA)