Vijeće naroda RS-a o vetu Bošnjaka

Vijeće naroda Republike Srpske razmatrat će danas veto Kluba Bošnjaka na odluku Narodne skupštine RS o imenovanju Komisije za provođenje referenduma u RS-u o pravosudnim institucijama BiH.

  • Kategorija Politika
  • Objavljeno 20.10.2015 09:14
Na istoj sjednici bit će riječi i o drugom vetu bošnjačkog kluba, na sastav Regulatorne komisije za energetiku RS, u kojoj nema članova iz reda bošnjačkog naroda. Ukoliko se o tim pitanjima ne postigne dogovor u Vijeću, bit će sazvana zajednička komisija Vijeća naroda i Narodne skupštine RS-a, a ako dogovora ni tada ne bude, konačnu riječ dat će Ustavni sud RS-a. 

Potpredsjedavajući Vijeća naroda Kemo Čamdžija potvrdio je ranije za Fenu stav Bošnjaka da je bespredmetno da se imenuje komisija za provođenje referenduma, jer smatraju da je i sama odluka o tom referendumu neustavna. Naglasio  je da iako je završena procedura u Ustavnom sudu RS-a povodom odluke o referendumu, nije u Ustavnom sudu BiH.
 
Kada je u pitanju odluka o izboru članova Regulatorne komisije za energetiku, ukazano je na diskiminirajuće elemente, jer u sastavu te komisije nema predstavnika bošnjačkog naroda. Očekuje da o tom pitanju bude postignut dogovor u Vijeću ili zajedničkoj komisiji. 
Klub Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a stavio je 1. oktobra veto na odluku Narodne skupštine RS-a o imenovanju Komisije za provođenje referenduma u RS-u o pravosudnim institucijama BiH. Šef tog kluba Mujo Hadžiomerović pojasnio je tada da je pokrenuto pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na odluku o referendumu u RS-u o pravosudnim institucijama BiH, jer je za Bošnjake neprihvatljiva, kao i sama odluka o referendumu. 
Podsjetio je i da je komisiju predlagač trebao da predloži i prilikom same odluke o referendumu u RS-u, te da je pitanje zašto je taj proces odvojen. Istovremeno, u formiranoj komisiji nije ispoštovana nacionalna struktura. Glasovima vladajuće većine u Narodnoj skupštini RS, 23. septembra su izabrani članovi komisije za provođenje referenduma u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, ali bez predstavnika opozicije i bošnjačkih stranaka. 
Međutim, ona ne može da stupi na snagu, ako ne dobije potvrdu u Vijeću naroda RS-a, odnosno u klubovima Bošnjaka, Hrvata, Srba i ostalih naroda. Odluka Narodne skupštine RS-a o referendumu u RS-u o pravosuđu BiH, usvojena 15. jula, još nije ni objavljena u "Službenom glasniku RS“, što znači da nije ni stupila na snagu.
(FENA)