Bihać pokušava smanjiti nezaposlenost

Gradonačelnik Bihaća Emdžad Galijašević sastao se danas sa direktorom Službe za zapošljavanje Unsko-sanskog kantona (USK) Rifatom Dolićem, a razgovaralo se broju zaposlenih i nezaposlenih u tom gradu.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 19.10.2015 18:22
S obzirom na to da je Gradska uprava u protekle tri godine pokrenula niz projekata, koji za cilj imaju smanjenje broja nezaposlenih, današnji sastanak bio je priprema da se kroz planiranje gradskog budžeta za iduću godinu osiguraju sredstva za poticaje novom zapošljavanju. 

- Grad Bihać ove godine osigurao je 15.000 KM za dokvalifikaciju i prekvalifikaciju nezaposlenih radnika, pokrenuli smo projekt „Pokreni svoj posao“, 50 posto sufinansiramo registriranje poljoprivrednih obrta, a također regresiramo kamate u privredi, turizmu i poljoprivredi - kazao je gradonačelnik Galijašević. 

Smatra da je lokalna vlast, uz podršku obrtnicima i turističkim radnicima u Nacionalnom parku (NP), uveliko doprinijela smanjenju broja nezaposlenih u Bihaću. S njim se složio i direktor Dolić, koji je kazao da posljednji podaci Službe za zapošljavanje USK-a za septembar pokazuju smanjenje trenda rasta nezaposlenih osoba Bihaću, je je evidentirano 10.199 nezaposlenih, dok je u isto vrijeme zaposleno 11.728 osoba. 

- U proteklih godinu i po dana na području grada Bihaća realizirano je 1,3 miliona maraka poticajnih sredstava za pripravnike. Mi ćemo u 2016. godini imati devet mjera od kojih je podrška samozapošljavanju u poljoprivredi najviše interesantna Bihaću, uz nastavak podrške zapošljavanju pripravnika, kojih u USK-u ima 1.400 sa visokom stručnom spremom, a da nisu odradili pripravnički staž - dodao je Dolić. 

(Fena)