Radnici preduzeća "Metalno" Zenica traže plaće

Grupa radnika zeničkog privatnog preduzeća "Metalno“, koji su prije petnaestak dana obustavili svoje radne aktivnosti, okupila se na mirnom protestu ispred zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona tražeći pomoć u rješavanju njihovih problema.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 06.01.2016 19:16
Traže da im vlasnici i menadžment preduzeća odmah isplate dvije plaće, nakon čega bi ponovno počeli s radom, a zahtijevaju da im ubuduće plaće budu redovno isplaćivane.

Preduzeće "Metalno" Zenica je godinama bilo uspješna kompanija s oko 400 zaposlenih. Zbog nedostatka poslova nastali su problemi i danas je u ovoj firmi na platnom spisku oko 180 radnika.

S predstavnicima radnika razgovarali su ministar za privredu ZDK-a Zvonimir Anđelić i pomoćnik ministra Amir Abazović, koji su kazali da se radi o privatizovanom preduzeću koje je u ingerenciji Federalne agencije za privatizaciju te da su se njihovi problemi trebali ranije rješavati kroz sindikalno organiziranje radnika.

Mirni protest radnici preduzeća "Metalno" nastavili su u firmi, koja je smještena u naselju Drivuša, gdje bi tokom dana trebali razgovarati s direktorom kompanije o mogućnosti isplate dvije plaće.

Radnici su najavili da će, ukoliko ne uspiju realizirati svoje zahtjeve s menadžmentom preduzeća, svoje proteste nastaviti ispred sjedišta Federalne vlade u Sarajevu.

(Fena)