FIFA: Valckeu produžena suspenzija za 45 dana

Etički komitet Svjetske fudbalske federacije (FIFA) produžio je suspenziju Jeromeu Valckeu za 45 dana dok je obrada njegovog slučaja u toku.

  • Kategorija Sport
  • Objavljeno 06.01.2016 15:09
Valcke se suočava sa devetogodišnjom suspenzijom zbog optužbi za kršenje etičkog kodeksa FIFA u periodu od 2007. godine dok je obavljao funkciju generalnog sekretara Seppa Blattera, predsjednika FIFA-e. Sudije Etičkog komiteta FIFA će o njegovom predmetu raspravljati u roku od sedam dana.

Bivši francuski televizijski voditelj i marketinški direktor prvi put je suspendovan od Etičkog komiteta u oktobru prošle godine. Suspenzija mu je istekla u utorak, ali je danas produžena za 45 dana.  

U svom završnom izvještaju vezanom za istragu o Valckeu tužilac Etičkog komiteta Cornel Borbely preporučio je devetogodišnju suspenziju i novčanu kaznu od 100.000 švajcarskih franaka. Tužilaštvo Valckea tereti za primanje mita, sukob interesa, kršenje tajnosti i odanosti, a otežavajuća okolnost mu je to što nije želio sarađivati s istražiocima.

Valcke je između ostalog optužen da je koristio svoju poziciju i privatni e-mail kako bi dogovarao više cijene ulaznica na crnom tržištu za utakmice Svjetskog prvenstva 2014. godine u Brazilu. Naravno, Valcke je ove navode demantovao.

(AA)