Sutra ističe rok za dostavljane popisnih listi zaliha cigareta

Iz Uprave za indirektno oporezivanje podsjećaju sve poreske obveznike i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duvana u Bosni i Hercegovini da sutra ističe rok za dostavljanje popisnih listi cigareta i duvana za pušenje koji su popisani u zalihama na početku 2016. godine.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 06.01.2016 14:51
Sve osobe koje se bave prometom duvana i cigareta u BiH bile su dužne popisati zalihe istih na dan 1. Januara ove godine prije prometovanja, a popisne liste moraju se dostaviti nadležnom regionalnom centru Uprave za indirektno oporezivanje do 7.januara.

Pored duvana i cigareta, poreski obveznici bili su dužni popisati i količine akciznih markica za cigarete i duvan za pušenje, koje su preuzete u UIO, a nisu iskorištene za obilježavanje ovih akciznih proizvoda do 31.decembra 2015. godine, te popisne liste dostaviti u UIO također do 7.januuara 2016. godine.

-Do 17.januara 2016. godine mora se izvršiti uplata razlike akcize na popisane zalihe u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2016. godinu, koju je u novembru 2015. godine usvojio Upravni odbor UIO, podsjeća se u saopćenju.

Duvanske prerađevine za koje je plaćena razlika akcize, u skladu sa Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2016. godinu, mogu se prodavati do isteka zaliha po novim maloprodajnim cijenama, koje moraju biti istaknute na vidnom mjestu maloprodajnog objekta.

Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duvan za pušenje za 2016. godinu je definisano da će se od 1.januara 2016. godine, na cigarete plaćati proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i posebna akciza u iznosu od 60 KM za 1.000 komada, odnosno 1,20 KM za pakiranje od 20 komada, podsjećaju iz UIO.

Ukoliko je ukupna akciza na cigarete (proporcionalna + posebna), koja je obračunata po gore navedenim stopama, manja od minimalne akcize, onda se plaća minimalna akciza u iznosu od 2,23 KM po kutiji cigareta za pakovanje od 20 komada.

Odluka predstavlja nastavak harmonizacije akcizne politike u BiH sa politikom akciza na duvan i cigarete u Evropskoj uniji.

(Fena)