Ministar Džindić traži dodatno sniženje cijene plina

Iz Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije danas su saopćili da federalni ministar Nermin Džindić traži od snabdjevača plinom da cijena ovog energenta domaćinstvima od 1. januara ove godine bude snižena za 15 posto. Na taj način bi, umjesto dosadašnjeg iznosa od 640 KM za 1.000 metara kubnih, njegova cijena bila snižena na 550 KM.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 06.01.2016 14:34
Ovaj zahtjev ministar Džindić je iznio na jučerašnjem sastanku, održanom u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu, s predstavnicima “BH-Gasa”, “Sarajevogasa” i “Toplana”. 

Iako je Uprava “BH-Gasa” tražila da nova cijena plina bude 600 KM, iz ovog ministarstva naglašavaju da je ovaj zahtjev odbijen jer je, prema svim pokazateljima, moguće i realnije veće sniženje cijena. 

Na jučerašnjem sastanku dogovoreno je da će Federalno ministarstvo, na sljedećoj sjednici Vlade FBiH, predložiti imenovanje novog Nadzornog odbora “BH-Gasa” koji će, u skladu sa zakonskim ovlastima i zahtjevom ovog ministarstva, donijeti odluku, koju će potvrditi Federalna vlada, da cijena plina bude 550 KM, saopćeno je iz Fedeeralnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

(biznis.ba)