Inflacija u eurozoni opet ispod očekivanja

Inflacija u eurozoni u decembru je niža nego što se očekivalo, pokazuju službeni podaci objavljeni u utorak, dodatno pritiskajući ECB da pojača svoje napore za jačanje ekonomije u Evropi.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 06.01.2016 13:12
Predsjednik ECB-a Mario Draghi razočarao je tržišta prošlog mjeseca ograničenim pokušajem da oživi privredu eurozone s obzirom na skoro nulti nivo inflacije u 19 zemalja koje dijele euro. 

Eurostat je saopćio da je inflacija ostala nepromijenjena u decembru na 0,2 posto, niže od prognoza analitičara od 0,3 posto. 
Inflacija je značajno ispod ECB-ove službene mete u blizini ili neposredno ispod 2,0 posto, a sukcesivnie akcije ECB-a da uzdrma cijene naviše u Evropi do sada su bili neefikasne. 

"Neuspjeh inflacije u eurozoni u decembru je dobra vijest za kupovnu moć potrošača, ali ostavlja ECB zabrinutom da bi dugotrajna vrlo niska inflacija mogla dovesti do obnovljenog slabljenja inflatornih očekivanja", rekao je Howard Archer, glavni evropski ekonomista IHS Global Insighta. 

Inflacija u decembru opet je nošena cijenama energije, na čelu sa naftom, ali ovaj pad usporio je na 5,9 posto na godišnjem nivou u odnosu na 7,3 posto u prethodnom mjesecu, pokazali su podaci. 

Analitičari upozoravaju da su cijene nafte ponovo na silaznoj stazi i guraju inflaciju eurozone u negativni teritorij. 

"Uz cijenu nafte ispod 40 dolara, inflacija će ostati niska u narednim mjesecima. Međutim, ako cijene nafte porastu, ukupna inflacija možda će se čak i kratko spustiti ispod nule ponovo naljeto", rekao je ekonomista Teunis Brosens iz ING banke u Holandiji. 
Centralni bankari eurozone bore se protiv pada cijena, jer može biti otrovan za ekonomiju, stvarajući začarani krug pada potražnje i smanjenja radnih mjesta. 

Draghi je u decembru objavio smanjenje kamatne stope manje nego što su investitori očekivali i uzdržao se od širenja programa kupovine obveznica. 

Kritičari kažu da je akcija bila preslaba da se suprotstavi dezinflatorne pritiske na ekonomiju eurozone, ali član Izvršnog odbora ECB-a Yves Mersch rekao je prošle nedjelje da kreatori politike "ni na koji način nisu potrošili svu municiju".

(indikator.ba)