Ljetna i zimska djeca nisu ista

Datum rođenja smo do sada uglavnom vezivali za astrologiju, poput datuma kad smo rođeni i horoskopskog znaka. Prema naučnicima sa Kembridža mjesec u kojem smo rođeni određuje koliko smo teški na rođenju, koliko ćemo biti visoki itd.

  • Kategorija Magazin
  • Objavljeno 18.10.2015 19:06

Kad saznamo šta nas sve određuje, bolje ćemo razumjeti svoje osobine

Njihova studija je otkrila da su djeca rođena u ljetnim mjesecima i ona koja su na svijet došla tokom zime sušte suprotnosti. Suprotnosti se ogledaju u slijedećem: ljetna djeca imaju veću prosječnu težinu na rođenju i visinom pobjeđuju zimsku djecu. Istraživanje je pokazalo da djevojčice, na primjer, rođene tokom juna, jula i avgusta kasnije dobiju menstruaciju u odnosu na djevojčice rođene u decembru, januaru i februaru.

U istraživanju je učestvovalo pola miliona ljudi iz različitih krajeva Velike Britanije a trajalo je četiri godine. Ono što nisu uspjeli da povežu sa mjesecom rođenja jeste indeks tjelesne mase, odnosno BMI indeks. Niz faktora koji ga određuju nisu bili poznati istraživačima.

Jedna od tih nepoznanica bio je i podatak koliko su se mame tokom trudnoće izlagale suncu i time bebama obezbjedile manju ili veću količinu vitamina D. Rezultati Univerziteta u Kembridžu su uvod u nova istraživanja koja će produbiti vezu između mjeseca rođenja i osobina ljudi, i to iz slijedećeg razloga:  

 - Vrijeme začeća i rođenja su najčešće stvar slučajnosti, na njih ne utiče društveni položaj, godine ili zdravlje roditelja. Zato mjesec rođenja kao metoda može da dovede do istraživanja koje će objasniti kako okolina djeluje na nas prije našeg rođenja, rekao je dr. Džon Peri, vođa istraživanja.