Dolar u 2015. ojačao 9 posto

Američki je dolar u 2015. godini ojačao više od 9 posto u odnosu na korpu najvažnijih svjetskih valuta, što se zahvaljuje prvom povećanju kamata američke centralne banke od 2006. godine.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 02.01.2016 10:13
Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, dosegnuo je u zadnjem danu prošle godine 98,75 bodova, što je oko 9 posto više u odnosu na početak godine.
Jačanje dolara zahvaljuje se povećanju kamata Feda u decembru prvi put nakon gotovo deset godina, kao i najavama centralne banke da bi u 2016. mogla nastaviti s postupnim povećanjem kamata.

Zbog toga je dolar prošle godine prema euru ojačao više od 10 posto, i to već drugu godinu zaredom. Kurs eura završio je 2015. na otprilike 1,0860 dolara.
Slabljenje eura posljedica je izuzetno labave monetarne politike Evropske centralne banke (ECB), koja je početkom prošle godine uvela programe kupnje državnih obveznica ukupno vrijedne više od 1.000 milijardi dolara.

Ti programi nastavit će se, a možda i povećati, u 2016. godini, pa mnogi analitičari očekuju nastavak slabljenja evropske valute.

Kurs dolara u odnosu na japansku valutu dočekao je kraj 2015. na 120,30 jena, što znači da je u cijeloj godini ojačao 0,4 posto. To je već četvrta godina zaredom kako američka valuta jača u odnosu na japansku.

Premda japanska centralna banka, kao i evropska, vodi izuzetno labavu monetarnu politiku, manji uspon dolara prema jenu posljedica je zabrinutosti ulagača u vezi usporavanja rasta globalne ekonomije, ponajviše kineske.
Zbog toga ulagači traže utočište za kapital u sigurnijim investicijama, kao što su japanska i švicarska valuta, pa je dolar prema njima zabilježio znatno manji dobitak nego prema euru. U odnosu na švicarski franak, dolar je, naime, lani ojačao 0,7 posto.

Analitičari kažu kako će razlike između monetarnih politika u SAD-u i većini ostalih razvijenih ekonomija ostati glavni pokretač tržišta valuta barem još u prvom tromjesečju 2016. godine.

"Fed bi u martu mogao donijeti odluku o drugom povećanju kamata, što nije još sasvim uračunato u kurseve, pa bi dolar mogao dobiti svježi poticaj za rast", kaže Richard Franulovich, valutni strateg u banci Westpac.

(indikator.ba)