Neum bi mogao dobiti pristanište, marinu i trg

Jedini bh. grad na moru uskoro bi mogao dobiti potpuno uređen obalni pojas. Tvrtka Ecoplan Mostar izradila je idejno rješenje pristaništa i marine u Neumu.

  • Kategorija Ekonomija
  • Objavljeno 29.12.2015 09:15
Naime, Neum je jedan od rijetkih mediteranskih gradova s esencijalnim problemom nepostojanja gradskog trga, mjesta koje daje identitet gradu. Projekt predstavlja uređenje obalnog pojasa u dužini od 400 metara i širine 120 metara na potezu od hotela Sunce do Gradskog parka u Neumu. 

Idejnim rješenjem planirano je i trajno rješavanje problema smještaja lučke kapetanije, carine i granične policije u Neumu, a u sklopu gradske marine problema vezivanja čamaca stanovništva kako bi se napustile stotine bespravnih vezova te se tako obala dovela u zadovoljavajuće stanje. 

U projektu koji je izradio Ecoplan Mostar kao jedan od ciljeva navodi se i osiguranje zaštite spomenika kulture stare austrougarske luke, kao i projektiranje otvorenog amfiteatra za javne manifestacije, potom projektiranja dviju fontana, prostora za spomenik i park, te projektiranja cjelokupnog urbanog mobilijara i sistema javne rasvjete. Investitor projekta nje Federalno ministarstvo prometa i veza.

(indikator.ba)