Vuneni bazar u Zvorniku

"Vuneni bazar" je prva kulturno – privredna manifestacija o širokoj primjeni vune, koju su danas u Zvroniku uspješno organizirali Udruženje za ekonomiju i ekologiju "Omega" i Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" iz Zvornika.

  • Kategorija Vijesti
  • Objavljeno 17.10.2015 19:08
- Tom prilikom okupili smo veliki broj nevladinih organizacija, udruženja, kulturno-umjetničkih društva i pojedinaca koji obrađuju ili primjenjuju vunu, koja je inače zapostavljen resurs u BiH. U poljoprivredi se tretira kao nus proizvod, koji se 90 posto baca u prirodu - izjavio je Feni predsjednik udruženja "Omega" Hazim Karić. 

Na izložbenom paviljonu predstavljeni su tradicionalni proizvodi od vune i tehnike njene izrade. - U Livnu imamo najveći i najstariji komad vunene tkanine, koji je do sada pronađen u Evropi. Radi se o plaštu od vune, koji je pronađen u prahistoriojskom grobu u kojem je umrli bio pokopan. Grob je star 3.600 godina – podsjetio je Karić. 

Vuneni bazar upriličen je u Zvorniku, između ostalog, s ciljem da se pruži pomoć povratnicima, koji imaju svoja gazdinstva sa stadom ovaca, da plasiraju vunu, umjesto što je sada bacaju u prirodu. 

(Fena)